СИГУРНА КУЋА И ПОЛИЦИЈСКА ИСПОСТАВА У ПАЛИЛУЛИ
30.06.2010
Градска општина Палилула, почетком јесени, биће богатија за две установе. У делу простора Завода за васпитање омладине Ниш, који је Град преузео за нове намене уз подршку министарстава рада и социјалне политике и унутрашњих послова, биће отворена прва регионална сигурна кућа на простору југоисточне Србије и полицијску испоставу Палилула. Извођач радова на адаптацији зграде «сигурне куће», која се простире на око 400 квадратних метара и моћи ће да прими до 40 жена и деце жртава породичног насиља, је грађевинско предузеће "Монумент Инжењеринг" у Нишу. Овај простор је обишла делегација Града са градоначелником Мр Милошем Симоновићем; делегација Градске општине Палилула са председником проф.др Игором Новаковићем.

За почетну фазу адаптације «сигурне куће» издвојено је око два милиона динара. Министарство за рад и социјалну политику обезбедило је милион динара из републичког буџета, а француска компанија "Мсје Бриколаж", као први донатор, издвојила је око пола милиона динара у роби и опреми. Велики допринос дала је и компанија ДИН "Филип Морис" преко пројекта "Уметност давања". Градоначелник Милош Симоновић очекује да ће друштвено одговорне компаније и невладин сектор својим донацијама омогућити одрживост регионалне сигурне куће, а да ће капацитети куће задовољити потребе целог региона југоисточне Србије. Уз помоћ донатора биће изграђена и фискултурна сала за децу до 14 година која ће боравити у кући.

Када је реч о женама жртвама насиља, члан Градског већа Душица Давидовић је истакла да ће приоритет бити њихово економско оснаживање јер се велики број жена, због недостатка средстава за живот, враћа супрузима који су их злостављали. Председник општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, је изразио задовољство што је овај пројекат, добијања потребних сагласности, успешно обављен за веома кратко време и што грађани Палилуле имају нове садржаје и могућност запошљавања.

На истој локацији, десетак метара од регионалне «сигурне куће», биће отворена и Полицијска испостава. Завршетком припремних радова створиће се услови за потпуну децентрализацију Полицијске управе у Нишу. Према урађеној систематизацији, у будућој испостави радиће 125 службеника и то ће бити највећа полицијска испостава на територији града Ниша-нагласио је председник Новаковић. Очекује се да полицијска испостава Палилула буде отворена готово у исто време када и регионална сигурна кућа, што ће бити од великог значаја за жртве породичног насиља које ће се на тај начин осећати много безбедније.

Овом догађају, из Градске оппштине Палилула присуствовали су и Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Бобан Микић, члан општинског већа, Бојан Илић, начелник Управе општине Палилула као и Славољуб Влајковић, директор ЈП «Ниш стан» и Милош Оташевић, директор Завода за васпитање омладине.